ZOPS na obisku v Novi Gorici

ZD Nova Gorica, 14. februar 2024

Sestanek se je pričel ob 10. uri.

Petra Kokoravec, 9 let direktorica, so v fazi širitve, pozdravi vse udeležence.

Marko Vudrag, društvo Ko-Rak.si in NIJZ, želi si dobrega sodelovanja tudi v prihodnje in upa, da gradnja pomeni boljše pogoje za paciente.

Gaja Vudrag, društvo Ko-Rak.si, skrbijo za bolnike z rakom, simpoziji, delavnice in druge aktivnosti.

Polona Camolunghi Pegan, družinska zdravnica, dela v dveh DSO, sodeluje v Odboru za osnovno zdravstvo. Predstavnica timov, sestre, administratorji. Najbolj si želi, da bi čas, ko so v službah, delali strokovno, kar zahteva urejen sistem, debirokratizacija sistema. Nabolje porabljeni čas je čas za paciente.

Jana Ljubič Vončina, Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije, iz Sežane, bolnica 5 let, ugotovili so, da na Primorskem ni programa Bolnik- bolniku, zato se je v sodelovanju z društvom in prim. dr. Fikfak odločili vzpostaviti ta program v SB Nova Gorica. Gre za laično psihološko pomoč. Program ocenjuje kot zelo koristen. Drugi program je sodelovanje v septembru, ki je Mesec krvnih bolezni, kjer gre za ozaveščanje in informiranje bolnikov in laične javnosti. Online delujejo od covida naprej, enkrat tedensko imajo tako vodeno telovadbo, ter redna mesečna predavanja. V živo pa izobraževanja, druženja, izlete, pohode,..

Marjeta Šibav: predstavlja društvo PO-MOČ (osebna asistenca za invalide), deluje tudi pri ZDUS-u v komisiji za zdravstvo in socialo in je članica več društev, predsednica pa je pri društvu, ki skrbi za osebe s posebnimi potrebami. Želi si konec stavke Fidesa. Potezo bi morala sedaj potegniti vlada in pogajanja spraviti pred arbitražni svet. Kar pa se tiče lokalnega zdravstva, pa opozarja na to, da se je v lokalni bolnišnici ukinilo stanje pripravljenosti zdravnikov v določenih strokah. Skratka pacienti smo v nevarnosti

Lojzka Reščič, sekretarka in PR v društvu OZA. Cepljenje proti pnevmokoku se je pričelo z ozaveščanjem in informiranjem. Opozorila je na to, kako informacije prihajajo do tistih, ki bi morali poznati svoje področje. 12. januarja so imeli na Desklah predavanje o delu zdravstva na njihovem področju. Od 200 ljudi samo na 10% niso odkrili bolezni v neki zgodnji fazi.

Hasib Brdar, predsednik društva OZA, ukvarjajo se z azbestom od leta 1996. Po smrti g. Veluščka je prevzel vodenje on. Montirali so 6 defibrilatorjev v Kanalski občini, imajo tudi mobilnega. Cepljenje proti pnevkomoku, cepili so cca 150 ljudi. Med covidom so s pomočjo Salonita dobili 500 mask, svojim obolelim so poslali maske po pošti. Sebe je izpostavil, ko je ugovotil, da zadeva ne funkcionira, omenja diagnozo azbestoze. Veliko predavajo. Po obisku dr. Bitenca jim je ta povedal, da zdravila ni, opozoril je, da je največ, kar lahko naredijo, preventiva. Dosegli so otvoritev preventivne ambulante na Golniku. Največji uspeh je uvajanje paliative v Šempetru, z dr. Lapuhovo.

Darko Šfiligoj, Hospic, 6 let vodi odbor za severno Primorsko. Okolje seznanjajo o svojem delu z umirajočimi in žalujočimo. Organizirajo Hospic kafeje, s ciljem detabuizacije smrti. So prostovljci, nudijo predvsem psihološko pomoč.

Franci Gerbec, ZOPS, je omenil, da je bil na dogodku društva OZA v Desklah. Ocenjuje, da je zelo pomembno, da je lokalno okolje povezano s centrom. Ima izkušnje z različnimi konferencami, omenil je Slovenski svetovni kongres, Zdravstveni razvojni forum. Povedal je, da je bil leta 1996 operiran na srcu v Švici. Brata je izgubil v letu 2004, po njegovi oceni zaradi prepozne operacije srca. Povedal je izkušnjo z boleznijo njegove žene v letu 2020. Ob operaciji je prišlo do treh okužb. Po pol leta je umrla. Sam je 26 let član društva na srcu operiranih. Smrt žene je bila glavni motiv, da je skupaj z Gregorjem Cuzakom in Francem Zalarjem pomagal soustanoviti Zvezo pacientov. Delo društev je nenadomestljivo. Področje je neurejeno, nujno je povezovanje, sodelovanje z deležniki, nujen je prenos izkušenj.

V nadaljevanju je predstavil delovanje ZOPS, s tremi glavnimi cilji, dostopnost, varnost in opolnomočenje. Ocenil je, da je ZOPS v letu 2023 pomagal narediti velik premik na področju kakovosti in varnosti.

Po uvodnih predstavitvah se je razvila diskusija, v kateri smo se dotaknili številnih perečih področjih.

Ugotovitve

  • presejalni program na področju pulmologije potrebuje nacionalno promocijo, Severna Primorska ima tudi lahko vlogo pomoči pri uvajanju v celotno državo

  • mobilni paliativni timi so v zgodnji stopnji nastajanja in potrebujejo prehod v fazo sistemizacije, primere vidimo v različnih slovenskih regijah, nujno je povezovanje, ZOPS opozarja na to, da je "potihoma" v proceduri zakon o paliativi, ki potrebuje vključenost večjega kroga sogovornikov, vse zainteresirane bi pri tem v ZOPS želeli povabiti k sodelovanju, javite se nam

  • zdravniki nimajo dovolj jasni navodil glede sistemskih rešitev, pri čemer mora biti zdravnik varen tudi zakonodajno oz. krivdno, sistem obveščanja ni ustrezen, zagotovo je poleg obveščanja potrebno prenoviti tudi sistem stalnega izobraževanja

  • ZOPS predlaga vzpostavitev sosveta uporabnikov v vsak zdravstveni zavod, pri čemer je to primarno namenjeno kot podpora vodstvu, zato je pobuda za ustanovitev ključno odvisna od pripravljenosti vodstev za pričetek tovrstnega sodelovanja.

  • ZOPS predlaga sodelovanje na Dnevu odprtih vrat v okviru Svetovnega dneva varnosti pacientov, s ciljem, da se skrbi za redno tkanje vezi med lokalnimi društvi, vključeni morajo biti tudi upokojenci in invalidi, poleg pacientov. SDVP je vsako leto 17. septembra, letošnja tema na predlog WHO bo varnost diagnostike.

Sestanek smo zaključili ob 11:30.

Zapisal

Gregor Cuzak

14. februar 2024

Previous
Previous

ZOPS na obisku v Murski Soboti

Next
Next

ZOPS na obisku v Novem mestu, 31. januar 2024