Fake zdravila

Naš simpatizer Ferenc Godina nam je posredoval kopijo članka, ki je pravkar izšel v reviji Vzajemnost. Revijo skupaj izdajata ZPIZ in ZDUS. Članek opisuje ugotovitev portala Oštro, centra za raziskovalno novinarstvo, ki je raziskal ozadje lažnjivega “fake” oglasa za zdravilo, ki ni niti registrirano, nima dovoljenja za promet, navaja izmišljeno zdravnico iz izmišljene ustanove, ki naj bi zdravilo podpirala, obljublja lažnjive učinke, straši bralce z zlaganimi podatki o boleznih, ter v celoti zavaja do mere, ki ni več zgolj navadno zavajanje, ampak je morda že kaznivo dejanje z namenom protipravne premoženjske koristi.

Dr. Tomaž Schara, predsednik Odbora za varnost pacientov in kakovost v zdravstvu pri ZOPS je ob tem povedal: “Prva obramba pred tovrstnimi prevarantskimi oglasi za zdravila je osveščenost laične javnosti. Vsi deležniki, ki delujemo v zdravstvu, si moramo prizadevati, da bo vsak prebivalec Slovenije, s tem pa tudi vsak pacient že zaradi svoje osveščenosti v čim večji meri razumel, da je del skupnega cilja celotne Slovenije za boljše zdravje. Od instituticij, tako zdravstvenih, kot institucij pregona, medijev, šolstva in ostalih pa pričakujemo vključenost. Zdravje je naša največja vrednota, začne se pri razumevanju varnosti pacientov.”

Svetovni dan bolnikov, 11. februar

Društva pacientov in mediji, 9.12.