Poročilo o Svetovnem dnevu varnosti pacientov

V ZOPS smo v tednu od 11. do 18. septembra skupaj s številnimi partnerji organizirali vrsto aktivnosti povezanih s Svetovnim dnevom varnosti pacientov. Slednjega je Svetovna zdravstvena organizacija določila za 17. september, letošnja tema povsod po svetu je bila opolnomočenje pacientov skozi večji poudarek na glasu pacientov. ZOPS je tako za letošnji slogan določila vzklik “Glas pacientu!”, ki povzema sporočilo, da je paciente nujno potrebno opogumiti, da se vključijo v pogovor z zdravnikom, medicinsko sestro ali farmacevtom. Boljše poznavanje lastne bolezni lahko pomembno prispeva k varnejšemu zdravljenju, s tem pa tudi k hitrejšemu okrevanju.

Aktivnosti so potekale skozi celoten teden. Pričeli smo z novinarsko konferenco 11. septembra (sporočilo za javnost), nadaljevali s konferenco - Posvet pacientov s strokovnjaki 14. septembra (program konference), v petek 15. septembra je v 14 zdravstvenih ustanovah po Sloveniji hkrati potekal Dan odprtih vrat (povezava), v nedeljo so v številnih občinah osvetlili spomenike, mostove in druge objekte z izbrano barvo Svetovnega dneva varnosti pacientov - oranžno (povezava), vse skupaj pa smo zaključili z novinarsko konferenco 18. septembra (sporočilo za javnost). Ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov smo natisnili zloženko o varnosti pacientov (povezava), izdelali smo bedže (na sliki zgoraj), pripravili smo 14 različnih plakatov za posamične Dneve odprtih vrat, za vsako od sodelujočih ustanov, skupaj so se na stojnicah predstavila številna društva, tako člani ZOPS, kot druga društva.

Aktivnosti smo pripravili skupaj z naslednjimi partnerji: Zastopniki pacientovih pravic, Zdravniška zbornica Slovenije, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije in Lekarniška zbornica Slovenije.

Projekt so omogočili donatorji in nasledenji sponzorji: Novartis, Krka, Lenis.

 
 
 
Previous
Previous

Posvet o zdravstveni pismenosti 16.11.2023

Next
Next

#glaspacientu - Splošna bolnišnica Murska Sobota