Srečanje partnerjev in podelitev priznanj za 2023

Včeraj, 11. marca 2024 ob 18.00 uri je v Naklem pri Kranju na sedežu podjetja SRC Infonet potekala podelitev priznanj podpornikom Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS).

Podelitev je vodil g. Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze. V uvodnem nagovoru se je zahvalil vsem prisotnim podpornikom in poudaril, da brez njihove podpore društvo ne bi moglo delovati in uresničevati svoje vizije. Z željo po nadaljnjem sodelovanju in izkazu zaupanja je ZOPS na podelitvi priznanj predstavil svoje delo in prihajajoče projekte.

Delo ZOPS so v nagovorih predstavili predsednica Zveze ga. Štefanija L. Zlobec, ki je poudarila pomen povezanosti in da prisotnost vseh podpornikov na podelitvi izkazuje dobro povezanost v podpori in pomoči pacientom. Kar pa žal ne velja za zdravstveni sistem, kjer se opazi, da je premalo dialoga med vsemi udeleženci.

Podpredsednica zveze ga. Alenka Babič, ki je v nagovoru poudarila pomen skupnega delovanja in pomen dobrih praks pri reševanju podobnih problemov. Svojo vizijo delovanja Zveze vidi v krepitvi medsebojnega delovanja, finančni neodvisnosti, strokovnem izpopolnjevanju ter sodelovanje s strokovno javnostjo.

Podpredsednik zveze g. Franc Gerbec, ki je tudi pobudnik ustanovitve ZOPS, je bil na oder pospremljen ob besedah filozofa Immanuela Kanta, da gre v življenju za odločitev "imeti ali biti". G. Gerbca so besede ganile, a je hudomušno pristavil, da v Sloveniji ni večjega greha kot biti uspešen, zato “me prosim ne hvalite”. S svojo skromnostjo, a veliko modrostjo, je svoj nagovor zaključil z mislijo, da bo svet lahko obstal samo ob upoštevanju treh svetih pravil: (1) Spoštovanje do življenja, (2) Posvečenost smrti ter (3) Ne delaj drugemu tistega, kar ne želiš, da bi drugi delal tebi. Sam pa je dodal še četrto pravilo, pravilo zlatega srca.

Sledila je podelitev priznanj, ki je potekala v štirih sklopih v skladu s štirimi dosežki ZPOS. Prvi sklop priznanj je predstavljal prvi dosežek zveze - enoten glas pacientov in društev. V tem sklopu so priznanje podelili dvema prostovoljcema dr. Dejanju Bregarju in Petru Hartmanu.

V drugem sklopu podelitve priznanj je bil predstavljen drugi dosežek Zveze - velik premik na področju kakovosti in varnost pacientov v lanskem letu, katerega krona je priprava zakona o kakovosti v zdravstvu, luč dneva naj bi ugledal v kratkem. V tem sklopu so priznanja podelili vsem zdravstvenim ustanovam, ki so v letu 2023 podprle projekt Dan odprtih vrat ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov. Priznanja so prejeli: Onkološki inštitut Ljubljana, dr. Irena Oblak, strokovna direktorica; Splošna bolnišnica Celje, dr. Dragan Kovačić, direktor; Splošna bolnišnica Murska Sobota, Roman Ladislav Ratkai, direktor -  priznanje je v imenu direktorja prevzel Darko Horvat, pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege; Splošna bolnišnica Novo mesto, dr. Milena Kramar Zupan, direktorica; UKC Ljubljana, dr. Marko Jug, generalni direktor  - priznanje je v imenu direktorja prevzela Dominika Oroszy, pomočnica strokovnega direktorja za kakovost; UKC Maribor, prof. dr. Vojko Flis, dr. med.  - priznanje je v imenu dr. Flisa prevzel Igor Robert Roj, strokovni vodja zdravstvene nege Klinike za kirurgijo; Univerzitetna klinika Golnik, doc. dr. Viktorija Tomič, direktorica; Zdravstveni dom Jesenice, dr. Maja Robič, direktorica; Zdravstveni dom Koper, Igor Hrvatin, direktor; Zdravstveni dom Ljubljana, dr. Antonija Poplas Susič, direktorica; Zdravstveni dom Maribor, dr. Jernej Završnik, direktor – priznanje je v imenu direktorja prevzel Marko Turčin, namestnik direktorja; Zdravstveni dom Nova Gorica, Petra Kokoravec, direktorica; Zdravstveni dom Novo Mesto, Alenka Simonič, direktorica; Zdravstveni dom Radeče, Franci Čeč, direktor.

V tretjem sklopu podelitve priznanj je bil predstavljen tretji dosežek zveze -  izobraževanje tutorjev za zVEM, ki je temelj za digitalizacijo društev, s tem pa tudi pacientov. Sledila je podelitev priznanj donatorjem in sponzorjem. Priznanja so prejela podjetja: Lucis, Tomaž Furlan, direktor; Planet GV, Peter Ribarič, direktor; AquafilSLO, Denis Jahić, generalni direktor; KRKA, d. d., Novo mesto, Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor; Lenis, Vita Godec, direktorica; Merkur Zavarovalnica, Meta Lahne, predsednica uprave – priznanje je v imenu predsednice prevzela mag. Katja Jelerčič, članica uprave; Roche Slovenija, Eva McLellan, generalna direktorica; Siemens Healthineers, Gregor Gantar, direktor; Simboza Genesis, socialno podjetje, Ana Pleško, Direktorica; Farma Forum, mag. Barbara Stegel, generalna sekretarka; Novartis Slovenija, Aymeric Royere, direktor – priznanje je v imenu direktorja prevzela Mateja Bole Breznik, Vodja sodelovanja z bolniki; Marko Novak; SRC Rešitve za zdravstvo, Vasja Rebec, direktor.

V četrtem sklopu podelitve priznanj je bil predstavljen četrti dosežek zveze – dostopnost in enakopravnost, kjer je Zveza pomembno prispevala k tesnejšemu sodelovanju glavnih akterjev sistema, od česar si letos obetamo tudi pomembne premike zlasti pri lažji dostopnosti družinskih zdravnikov. Temu je sledila podelitev priznanj glavnima sponzorjema in donatorjema: Bauhausu, Samo Kupljen, direktor – priznanje je v imenu direktorja prevzela Urška Grošelj Petkovšek, prokuristka in Ministrstvo za zdravje RS, ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel - priznanje je v imenu ministrice prevzela Eva Vodnik, državna sekretarka. S tem se je zaključila prva podelitev priznanj ZOPS, sledilo je druženje.

Novico je pripravila Živa Kuliš iz Slovenskega društva za celiakijo in iz Društva posvojiteljskih družin Deteljica.

Fotografije sta posnela Dejan Koren iz Društva KVČB in Maja Košir, agencija Neos3.

Dogodek je organizirala ekipa agencije, Maja Košir, Vesna Hočevar Sraka in Pia Heybal iz agencije Neos3.

Pomagale so nam še: Urša Podobnik, Mojca Lubšina, Marisa Ban in Alenka Rak.

Vsem se zahvaljujemo za pripravljenost, prizadevnost in sodelovanje.

Previous
Previous

ZOPS na obisku na Koroškem

Next
Next

ZOPS na obisku v Murski Soboti