ZOPS na obisku v Celju

Zdravstveni dom Celje, 27. marec 2024

Alenka Babič, podpredsednica Zveze organizacija pacientov Slovenije (ZOPS) je izpostavila,  da smo z Zvezo predvsem dosegli tisto, po čemer govori naš slogan – Enoten glas pacientov. Tudi v njihovem lastnem društvu, Zvezi koronarnih društev in klubov Slovenije so sedež prenesli v Celje. So velika zveza, imajo 140 vadbenih skupin, izvajajo vseživljenjsko rehablitiacijo. Vse prisotne je tudi pozdravila in se jim zahvalila za udeležbo. Poudarila, da je pomembno sodelovanje, tudi društev na lokalnem nivoju.

Slavko Ivezič, predsednik koronarnega kluba iz Žalca. Kar počnejo v klubu, je to nova izkušnja, prej je bil športnik in trener. Ta vadba v društvu je drugačna. Je zelo ponosen. S člani je drugače delati, so zelo različni od čistilke, do direktorja, a jih povezuje nekaj drugega. Ljudje so soodvisni, želijo si izboljšati svoje življenje, ohranjajo gibljivost, imajo veliko vneme. To je tisto, kar

Veronika Kajič Zorko, koronarni klub Savinjska dolina. Zelo so ponosni, ker veliko delajo na opolnomočenju. Je tudi predstavnica pacientovih pravic v občini Žalec, v žalskih lekarnah, zato jo to srečanje tudi dodatno zanima.

Alenka Križnik, društvo Hospic. Želijo sodelovati in biti informirani. Poznajo vse populacije. Hospic nima zadosti prepoznavnosti.

Marija Babnik, Društvo psoriatikov Slovenije, imajo psoriazo (luskavica in psoriatrični artristis). Izvajajo obnovitveno rehabilitacijo. Bolniki s psoriatričnim artritisim imajo slabo gibljive sklepe. Na rehabilitacijo pošljejo od 200 do 220 bolnikov v 5 zdravilišč.

Majda Jurše, Slovensko društvo za celiakijo, gre za dedno bolezen tankega črevesa. Povezujejo, izobražujejo in pomagajo. Izobražujejo ne le bolnike, ampak tudi zdravstvene delavce, kuharje v šolah in vrtcih. Zelo si prizadevajo za odrasle bolnike, ki še nimajo podpore za medicinsko predpisane diete. Dieta za celiakaša je do 10x dražja od običajne prehrane.

Danica Pompe, iz Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije. Izvajajo več programov, poudarek je na programu Bolnik bolniku. Gre za laična psihološka pomoč. Na hematološkem oddelku imajo svoje stojalo, na njem je veliko gradiv, publikacij, knjig, s katerimi obveščajo bolnike. Septembra imajo dan krvnih bolezni, takrat organizirajo info stojnice, tudi v Celju, prisotni so bili tudi v ZD Celje.

Lilijana Rakun je poslovna sekretarka na Zvezi društev za osteoporozo. Besedo je nato predala gospe Janji Rednjak. Organizirajo vadbe, predavanja. Premalo se govori o osteoporozi. Obeležujejo različna srečanja. 7. april je svetovni dan zdravja in 20. oktober dan osteoporoze. Želijo doseči presejalni program za odkrivanje bolezni, saj je po njihovi oceni polovica primerov neodkrita.

Olga Umbreht, koronarni klub Šaleška dolina. Pridobivajo člane, za različne aktivnosti društva. Zelo pomembna se jim zdi preventiva, poleg rehabilitacije.

Stane Pesjak, predsednik Društva ledvičnih bolnikov iz Celja. Njihovi člani so dializni bolniki ter sorodniki, prizadevajo si za transplatacije. Z njim je bila tudi Mojca Lipovšek. Njen mož tri leta čaka na transplatacijo. V Celju je 130 bolnikov, imajo 160 članov.

Franci Perčič, predsdnik društva po možganski kapi. Družijo se 1x mesečno v Thermani. Problem zanje so finance. Letno imajo 170.000€, bolnikov vsako leto novih je 4.500. Veliko je takih, ki ne hodijo ven. Potrebovali bi več terapij. Zdravstvo ne upošteva teh bolnikov dovolj. Večinoma se financirajo iz FIHO.

prim. Janez Tasič, kardiolog, strokovni vodja koronarnega kluba Celje že skoraj 40 let. Tudi strokovni vodja Na srcu operiranih Slovenije, ter tudi predsednik celjskega društva Za zdravje srca in ožilja. Delovanje teh društev se dopolnjuje. Nekje so podporniki društev občine, podjetje, bolnišnice, zdravstveni domovi. Sodelujejo z Novim Tednikom Radio Celje, imeli so predavanja na vsakih 14 dni. Ocenjuje, da so po svoji dejavnosti med vodilnimi v Sloveniji. Organizirajo različne aktivnosti, na primer nordijsko hojo, pravi, da zdaj hodi veliko več ljudi. V Koronarnem klubu je v Celju skoraj 300 članov.

Franjo Luc, predsednik Koronarnega kluba Celje, končuje drugi mandat. V delo kluba je vključen že 35 let. Delujejo po strokovno določenih programih. Imajo zelo lepo urejeno spletno stran. Na njej so od začetka navedeni termini vadb, lokacije, programi, obvestila. Delajo tudi na izobraževanju postopkov oživljanja. V javno uporabo so dali defibrilator.

Franc Turnšek, prihaja iz združenja diabetikov celjske regije. Društvo deluje od 68 let. Želi si obširne proslave ob 70 letnici. Včlanjenih je 400 članov. Imajo tudi podporne člane. Ljudje se ne pazijo dovolj. Prihaja do oslepitev, amputacij, odpovedi ledvic in podobno. Društvo vodi šele pol leta. Društvo je nekoliko zamrlo. A si je zadal nalogo, da se povezuje s sorodnimi društvi. Imajo edukativna okrevanja, to naredijo v zdraviliščih. Organizirajo izlete. Povezujejo se tudi s kulturnim programom, za kulturni praznik so šli skupaj v muzej. Poudarjajo druženje.

Doroteja Štruc, glavna sestra v ZD Celje, imajo več ambulant, center za krepitev zdravja, referenčno ambulanto. Iščejo stik z okoljem.

Marko Drešček, želijo si program za diabetologijo. Opozoril je na kratkovidnost odločevalcev, ki prednost dajejo kratkoročnim proračunskim ciljem, kot zdravstvenim ciljem, ki bi lahko tudi dolgoročno omogočili velike prihranke.

 

Predstavitvam je sledil pogovor.

 

Ugotovitve

 

Društva:

  • povezovanje: izmenjajmo si vse kontakte prisotnih na srečanju, vsi prosim pišite na gregor.cuzak@zveza-pacientov.si in zbrane stike bomo posredovali nazaj

  • financiranje: za pridobivanje financiranja si lahko društva pomagajo med seboj, oziroma jim pomaga tudi ZOPS zlasti z vidika priprave na razpise, izobraževanje o tem, kako pridobivati sredstva in podobno.

  • odločevalci: za društva v celjski regiji je bistveno, da do občine, zdravstevnih ustanov, območne enote ZZZS in drugih odločevalcev nastopijo skupaj. Društva pozivamo, da se medsebojno spoznajo, si pomagajo in skupaj dosežejo več.

  • mediji in komuniciranje: društva v osnovi izhajajo iz udeje druženja, za druženje pa je bistvena komunikacija. Tako medosebna, kot uporaba različnih možnosti komuniciranja, od sestankov, okroglih miz, postavitve spletnih strani, objav na družabnih medijih, pa vse do tiskovnih konferenc, intervjujev in drugih oblik nastopanja.

 Zveza:

  • predlagamo ustanovitev Sosveta uporabnikov (pacientov, upokojencev in invalidov) kot posvetovalnega organa direktorici zavoda. ZOPS lahko ponudi zglede dobrih praks iz Slovenije

  • ZOPS 17. septembra ZOPS soorganizira Dan odprtih vrat ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov in prosi za možnost, da to naredi skupaj z ZD Celje, lahko tudi skupaj s Splošno bolnišnico Celje, kot smo imeli lani dober zgled v Novem mestu, tam sta tudi skupaj nastopila ZD in SB.

 

ZD Celje:

  • društvom želijo pomagati pri različnih dnevih odprtih vrat

  • so na voljo za različne druge oblike sodelovanja



V imenu ZOPS se koordinatorica tokratnega srečanja ga. Alenka Kolar, podpredsednica ZOPS in ZKDKS, in generalni sekretar ZOPS Gregor Cuzak zahvaljujeta vsem udeležencem srečanja, ter posebej Zdravstvenemu domu in njegovi direktorici gospe Alenki Obrul za prijazno gostiteljstvo.

 

V Celju, 27. marec 2024

Previous
Previous

Sekcija za redke bolezni

Next
Next

Kreativna vloga ZOPS pri izhodiščih obravnave družboslovnih vidikov zdravstvene reforme