ZOPS na obisku v Novem mestu, 31. januar 2024

Prostor: Upravna stavba SBNM, sejna soba št. 205

PRISOTNI

Gregor Cuzak (ZOPS)

Alenka Babič (ZOPS, Društvo koronarnih )bolnikov DBK)

Goran Makar (Društvo CELIAC)

Danijel Brezovar (Društvo NEFRO DBK)

Ljubinka Počrvina (SB NM)

Boštjan Kersnič (SB NM)

Milena Kramar Zupan (SB NM)

UPRAVIČENO ODSOTNI

Sara Tomšič (MoNM)

Alenka Simonič (ZD NM)

Jani Kramar (Društvo HOSPIC)

Jože Okorn (Društvo paraplegikov DBKP)

DNEVNI RED

1. Predstavitev namena obiska ZOPS (Gregor Cuzak)

2. Predstavitev Društva koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele Krajine (Alenka Babič)

3. Predstavitev Društva ledvičnih bolnikov Dolenjske in Bele Krajine NEFRO (Danijel Brezovar)

4. Predstavitev Društva CELIAC Slovenija (Goran Makar)

5. Razvoj nadaljnjega sodelovanja med društvi, SB NM in ZOPS (Ljubinka Počrvina)

6. Ustanovitev sosveta ZD/SB NM/MoNM

Vodstvo Splošne bolnišnice Novo mesto neprekinjeno podpira sodelovanje z društvi bolnikov in zvezo pacientov. Direktorica bolnišnice je prisotne nagovorila, poudarila pomen skupnega dela in izrazila iskreno zahvalo za njihov neprecenljiv prispevek k izboljšanju zdravstvene oskrbe. Izpostavila je, da je njihovo partnerstvo ključno za razvoj bolj empatičnega in učinkovitega zdravstvenega sistema, ki resnično upošteva potrebe pacientov.

K točki 1

Namen Obiska ZOPS v SB NM:

·       Dvig nivoja sodelovanja med ZOPS, lokalno skupnostjo in zdravstvenimi zavodi

·       Organizacija Dneva odprtih vrat (17. september), moto 2024: "VARNOST V DIAGNOSTIKI".

·       Predlog za ustanovitev sosveta.

K točki 2

Predstavitev Društva Koronarnih Bolnikov Dolenjske in Bele Krajine (ga. Alenka Babič)

Društvo koronarnih bolnikov izpostavlja, da so bolniki, organizirani v društva, znatno opolnomočeni. Kljub temu ugotavljamo, da je veliko bolnikov še vedno izven sistema, kar predstavlja pomembno področje za nadaljnje delo. Predsednica društva je ob tej priložnosti delila ugotovitve nedavne ankete, izvedene po koncu epidemije. Anketni rezultati kažejo, da trenutni sistem predstavlja za nekatere bolnike preveliko kompleksnost, predvsem zaradi organizacijskih težav, ki jim onemogočajo polno udeležbo in dostop do potrebne oskrbe.

Letošnji Dan odprtih vrat, katerega tema je "VARNOST V DIAGNOSTIKI", neposredno odraža zavedanje o pomembnosti kakovostne diagnostike in varnosti pacientov. Poleg tega se osvetli problematika čakalnih dob, ki ostaja ena izmed perečih tem v zdravstvenem sistemu. V duhu izboljšav in iskanja rešitev društvo predlaga organizacijo vodenih okroglih miz z delavnicami, podobno modelu, ki je bil uspešno izveden v SB NM leta 2017. Cilj teh dogodkov bo nasloviti in obravnavati aktualne težave, s katerimi se srečujejo bolniki, in skupaj iskati poti do učinkovitejših rešitev.

Ena od ključnih delavnic v okviru Dneva odprtih vrat bo posvečena zdravstveni pismenosti. Delavnica bi udeležencem ponudila praktične informacije in orodja, s katerimi bi lahko bolje obvladovali e komunikacijo. Cilj je bolnikom omogočiti, da pridobijo znanja in veščine, ki so ključne za učinkovito upravljanje z lastnim zdravjem in boleznijo.

Z organizacijo teh dogodkov Društvo koronarnih bolnikov nadaljuje s svojo zavezo k opolnomočenju bolnikov in izboljšanju zdravstvenega sistema, da bi zagotovili varno, kakovostno in dostopno zdravstveno oskrbo za vse.

K točki 3

Predstavitev Društva ledvičnih bolnikov Dolenjske in Bele Krajine NEFRO (g. Danijel Brezovar)

Društvo NEFRO bo februarja obeležilo drugo obletnico delovanja.

Društvo pozna sistem v bolnišnici in uspešno sodeluje z zaposlenimi na Oddelku za dializo SB NM ter z vodstvom kuhinje v SB NM. Med bolniki so izvedli tudi anketo o zadovoljstvu s prehrano v SB NM. Kot največji uspeh v letu 2023 izpostavljajo vpeljavo vadbe med dializiranjem, ki je med pacienti dobro sprejeta.

Predlogi za izboljšave so vezani na zagotavljanje parkirišča za bolnike, ureditev čakalnice in predloge vezane na prisotnost zdravnika na dializnem oddelku oziroma na celostni pregled dializnega bolnika enkrat letno ter na strateško organizacijo: samostojni center za dializo.

K točki 4

Predstavitev Društva CELIAC Slovenija (g. Goran Makar)

G. Makar izpostavi, da je celiakija bolezen, ki se v zdravstvenem sistemu zgolj diagnosticira, brez nadaljnjega sodelovanja med zdravstvenim sistemom in pacienti. Opozori na problem, da je dietetik na voljo samo otrokom, ne pa tudi odraslim pacientom.

Društvo in bolnišnica vzorno sodelujeta, SB NM ima posluh za njihove potrebe. S skupnim sodelovanjem so dosegli, da bo v kuhinji SB NM vzpostavljen poseben prostor za pripravo hrane za potrebe bolnikov s celiakijo.

K točki 5

Razvoj nadaljnjega sodelovanja med SB NM in ZOPS:

Ljubinka Počrvina izpostavlja pomembnost uspešnega sodelovanja med društvi in njegov razvoj v prihodnosti. Posebno pozornost namenja sodelovanju z izobraževalnim sistemom pri pridobivanju in razvijanju različnih kompetenc, vključno s kulturnimi, tako med zaposlenimi v zdravstvu kot med pacienti. Predlaga uvedbo modela skupnega odločanja, ki bi bil podoben praksam iz tujine, z referenčnim centrom v SB NM kot pilotnim okoljem za njegovo uvedbo. Poudarja, da v okviru službe za kakovost in varnost že pripravlja program izobraževanja in implementacijo tega modela, kar predstavlja proaktiven pristop k izboljšanju zdravstvenega sistema in boljši vključenosti pacientov v proces odločanja o njihovem zdravljenju. Ta iniciativa bo prispevala k večji transparentnosti, boljšemu razumevanju med pacienti in zdravstvenim osebjem ter izboljšanju kakovosti zdravstvenih storitev.

Na spletni strani bolnišnice je dostopen e-naslov službe za kakovost (kakovost@sb-nm.si), kar udeležencem v sistemu omogoča lažje posredovanje in pridobivanje informacij. Ta pristop je del širših prizadevanj za izboljšanje komunikacije in transparentnosti v zdravstvenem sistemu.

Alenka Babič izpostavlja nujnost razvoja konkretnega delovnega načrta za dogodek Dan odprtih vrat. Poudarja, da mora biti tema okrogle mize skrbno izbrana in oblikovana tako, da spodbuja smiselno diskusijo. Prav tako je ključno, da se k sodelovanju povabi predstavnike ZZZS, občinskih organov in druge pomembne akterje v zdravstvenem sektorju.

Gregor Cuzak predstavi Usmeritve za uvedbo NaVTez - "Na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave", ki poudarjajo pomen vrednosti v zdravstvu. Poleg tega vabi prisotne na Nacionalno konferenco ob dnevu redkih bolezni, ki jo organizira Ministrstvo za zdravje 29. februarja 2024 na Brdu pri Kranju. Ta dogodek predstavlja pomembno priložnost za nadaljnje razprave in izmenjavo znanja o obravnavi redkih bolezni.

K točki 6

Ustanovitev Sosveta

Udeležnci srečanja predlagajo ustanovitev sosveta, pri čemer je bil podan predlog,  da se sosvet ustanovi na mednarodni dan varnosti in kakovosti 17. septembra.

Zapisali: Monika Selan in Ljubinka Počrvina

ZOPS na obisku v Novi Gorici