Delovna skupina za dostopnost in enakopravnost

Delovna skupina za dostopnost in enakopravnost (DSDE) je prvo delovno telo, ki smo ga ustanovili na ZOPS. Namen DSDE je analiza, obravnava in oblikovanje predlogov za izboljšanje stanja na področju čakalnih vrst, dostopnosti do zdravstvenih storitev, enakopravnost dostopa za vse paciente, zlasti tudi za tiste z oviranostmi, uveljaljanje ustavne pravice do zdravstvene in socialne oskrbe za vse prebivalce Republike Slovenije.

Upravni odbor ZOPS je Delovno skupino za dostopnost in enakopravnost ustanovil na svoji drugi seji 17. avgusta 2022. DSDE je nato z intenzivnim delom v septembru in oktobru 2022 pripravila osnutek dokumenta Stališča o dostopnosti in enakopravnosti. Skozi oktober, november in december je DSDE vodila usklajevanje Stališč z vsemi člani ZOPS, z zunanjimi strokovnjaki in tudi z Upravnim odborom. UO ZOPS je nato Stališča potrdil na svoji 4. seji 4.1.2023, javnosti pa smo jih predstavili 9.1.2023.

V delovni skupini so trenutno naslednji člani:

• Larisa Hajdinjak, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, predsednica DSDE

• Alenka Babič, Zveza društev koronarnih društev in klubov Slovenije

• Jan Koren, Društvo psoriatikov Slovenije

• Tilen Recko, Društvo Altra

• Franc Hočevar, Društvo uroloških bolnikov Slovenije

• Tina Belej, Slovensko društvo Transplant

• Goran Makar, Društvo Celiac Slovenija

• dr. Dejan Bregar, Društvo za zdravje naroda

• dr. Urška Gašper Oblak, Zveza slovenskih društev za boj proti raku

• dr. Marko Vudrag, Ko-Rak, društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim

• Gorazd Koletnik, Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi

• Meta Stošicki, Društvo Trepetlika

• Andrej Potočnik, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije

Predstavitvi Stališč v januarju 2023 je sledila ustanovitev “sestrske” skupine 5 medresorskih partnerjev: MZ, ZZZS, ZZS, NIJZ in ZOPS, ki se od januarja 2023 naprej ukvarja z uvedbo 7 ukrepov iz Stališč DSDE. Javnost je izmed 7 ukrepov še najbolj znana ustanovitev Nacionalnega klicnega centra za paciente na številki 0 801 801 1. marca 2023. Delo v medresorski skupini je po oceni vseh vključenih partnerjev v letu 2023 (stanje november 2023) potekalo dobro, v kratkem pričakujemo nekatere bistvene novosti, s tem pa tudi premike naprej na področjih dostopnosti in enakopravnosti.

Sklep o ustanovitvi DSDE

Sklep o imenovanju DSDE