Čakalne vrste so v interesu vseh, razen pacientov.

Objavljamo povezavo na članek dr. Tatjane Dolhar iz Dnevnika z naslovom Nismo vsi Fides. Članek ne govori zgolj o Fidesu, v bistvu skoraj nič, brati ga je mogoče na različnih ravneh, je pa odličen, ker odraža resnično pričanje udeležene. Izraz Fides gladko lahko zamenjamo z besedo VLADA, NIJZ, ZZZS, MZ, ZZS, ZdrZZS, SSZ ali kdorkoli od drugih. V njem je nekaj trditev, ki jim v ZOPS lahko le pritrdimo:

  • nerazumno je, da dovolimo delo zdravnikov, ki se vleče čez 24 ur, v članku govori o 32 do 35 urnem delu,

  • preveč razumno je, zakaj so čakalne vrste koristne za praktično vse, saj s tem zagotovljeno ostaja delo za vse v “zdravstvenem sistemu”,

  • če se ti v zasebnem zdravstvu zatakne na računalniku, imaš v nekaj minutah podporo z druge strani države, ker proces ne sme zastati

Naloga ZOPS in naloga vseh društev pacientov, ter tudi vseh, ki jim je mar do pacientov, je, da opozarjamo, zakaj je treba pacienta postaviti na prvo mesto. Na prvo mesto pacienta ne postavlja tisti, ki sili zdravnike v 35 urno delo. Na prvo mesto pacienta ne postavlja tisti, ki tolerira tako dolge čakalne vrste. Na prvo mesto ga ne postavlja tisti, ki javni sistem pušča v takem organizacijskem razsulu, kot je že vrsto let. To se mora končati.

Da se to mora končati, je - paradoksalno - zdaj dokončno opozoril prav Fides. Četudi je trmast, četudi se ne pogovarja (mi jih za to prosimo od novembra), četudi absurdno zahteva višje plače brez oziranja na veliko šibkejše kadre v zdravstvu, ima vendarle v nečem prav. Tako ne gre več. Obenem je treba spoštovati dogovore. Ali pa se znati opravičiti.

Članek je odprti in si ga lahko preberete tukaj: https://www.dnevnik.si/1043045542

Navajamo pa še dva članka, tudi osebni zgodbi dveh zdravnikov, ki govorita praktično o istih težavah. Preberite še ta dva:

Članek Polone Campolungi Pegan preberite zato, da boste bolje razumeli še aspekt težav v družinski medicini: https://www.domovina.je/zdravnica-polona-campolunghi-pegan-to-je-ugovor-vesti-ker-ne-zelis-vec-sodelovati-in-s-tem-podpirati-sistema-ki-je-skodljiv-za-bolnike-1-del, nato sledite še 2. članku.

V zadnjem tednu pa je slovenska javnost brala tudi članek o odpovedi 37-letnega zdravnika Nejca Halasa: https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/37-letni-zdravnik-je-dal-odpoved-kamor-bom-sel-bo-boljse-421990.

Previous
Previous

ZOPS na obisku v Naklem

Next
Next

ZOPS na obisku na Ptuju