ZOPS na obisku na Ptuju

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj, 10. april 2024

Uvod v sestanek z društvi in zdravstvenimi ustanovami je naredil Gregor Cuzak, generalni sekretar ZOPS. Izpostavil je, da je stik z mrežo, z lokalnimi društvi pacientov in zdravstvenimi ustanovami, ki ga je potrebno gojiti skozi čas, ena bistvenih nalog za ZOPS. Izpostavil je, da idej iz centra ni mogoče uresničiti v realnosti, to je v okolju, kjer živijo pacienti, če ne poznamo tega okolja, v njem nimamo sogovornikov in ne vemo, kako oni vidijo težave in kje tudi vidijo rešitve. ZOPS bo projekt ZOPS na obisku razvijal tudi v prihodnje. S širitvijo sponzorske podpore računamo tudi na to, da bomo ob pogovorih z društvi in zdravstvenimi ustanovami v prihodnje organizirali tudi okrogle mize z lokalnimi mediji in župani.            

V nadaljevanju so se predstavili vsi sodelujoči.

Milan Čuček, predsednik humanitarnega prostovoljnega Združenja za cerebrovaskularne bolezni Slovenije, ki deluje v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva, je predstavil delovanje celotne mreže društev in zgodovine tako celotnega združenja, kot lokalnega društva. Njihov glavni namen je reševanje ogroženih življenj, krepitev zdravja in preprečevanje posledic zdravstvenega stanja bolnikov po možganski kapi (CVB) ter ustvarjanje možnosti za čimbolj kakovostno ter samostojno življenje oseb z CVB. Združenje obsega 26 klubov. Povedal je, da je društvo zlasti aktivno pri rehabilitacijskih aktivnostih številnega članstva. Problem možganskih kapi je eno največjih bremen zdravstvenega sistema, saj le te prizadenejo približno 4.500 prebivalcev letno, od česar jih približno 20% umre takoj, 60% ostane trajno prizadetih, 20% pa se uspe vrniti v normalno življenje. Žal je možgansko kap praktično nemogoče napovedati, mogoče pa je delovati preventivno, ter zlasti rehabilitacijsko, ko ta nastopi. 2x letno za svoje člane izdajo glasilo Kapnik. Sodelovanje z lokalnimi zdravstvenimi zavodi g. Čuček ocenjuje kot dobro.

Barbara Krajnc, Slovensko društvo za celiakijo, Podružnica za Podravje. Opiše dejavnosti, ki jih izvajajo: kuharske delavnice, športne aktivnosti, praktične delavnice, delavnice branja deklaracij. Izvajajo tudi tabore in letovanja za otroke. Na dogodkih vedno poskrbijo za hrano brez glutena. Izpostavi 2 projekta, ki mu namenijo največ pozornosti: 1. pobuda za spremembo zakonodaje in pravic bolnikov s celiakijo, saj odrasli bolniki niso opravičeni podpore. 2. kuhanje v javnih ustanovah - medicinsko predpisane diet. 

Anita Vršič, pomočnica v. d. direktorja za zdravstveno nego SB dr. Jožeta Potrča Ptuj. Bolnišnica Ptuj je regijska bolnišnica, letno oskrbijo 12000 pacientov, lansko leto so uspešno odprli urgentni center, dnevno obravnavajo 90-140 bolnikov. V prihodnje bi radi nadgradili urgentni center. Vsakodnevno skrbijo za varnost in kakovost, izobraževanje zaposlenih. Izpostavi izziv usposobljenega kadra in odnosov z javnostjo / mediji.

Metka Petek Uhan, dr.med.,spec. direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, ponosno izpostavi vzpostavitev centra za krepitev zdravja, ki so ga odprli. Povabi društva, da lahko tudi preko CKZ razvijajo povezavo in sodelujejo s pacienti. Želijo si več kadra, več zdravnikov. Bolniki njihovega zdravstvenega doma imajo vsi svojega zdravnika, ne obstajajo neopredeljeni bolniki. Trudijo se pridobivati mlad kader. “Bojijo” se razpisov za nov kader, ker ne želijo “krasti” kadra bolnišnici, domovom starejših občanov in drugim zdravstvenim domom v okolici. Imajo tudi ambulanto za odvisnike, vendar zaradi nekuntinuiranih sredstev ne morejo nadaljevati razvoja te ambulante. Metadon med drugim dostavljajo tudi na dom.

Danilo Kozoderc - zunanji sodelavec ZOPS za izobraževanje, vodil je usposabljanje 41 tutorjev za uporabo zVem. S tem bodo pri ZOPS širili uporabo zVem naprej po društvih. Izpostavi, da je na področju usposabljanja še veliko priložnosti. 

Mirko Bombek, Društvo za zdravje srca in ožilja, samostojno društvo na področju Maribora in Podravja. Delovanje s projekti na temo zdravja, prehrane, aktivnosti. Izdajajo tudi revijo 1x letno. Merijo dejavnike tveganja bolezni (holesterol, krvni sladkor, ekg, itd). Izvajajo predavanja 6x letno na medicinski fakulteti. Sodelujejo z ostalimi društvi (diabetiki, koronarni klub). Izvajajo posvetovalnice na društvu, kjer nudijo  nasvet in ne drugo mnenje. Na večje dogodke povabijo dr. med., ki bolnikom podaja mnenje. Lansko leto podanih 500 mnenj. Članstvo v društvu počasi upada. Po 2 letih neplačane članarine člana izpišejo. Izpostavi problematiko neurejenih sistemskih virov financiranja, finančno podporo urejajo preko sponzorstev v zamenjavo za predavanja, meritve etc. MB finančno manj močen kot Lj (20€ za bolnika je že kar veliko). BNP meritve so od 1.7. na voljo po predpisu zdravnika (pove dr. Metka Petek Uhan). 1x letno organizirajo skupaj s SNG predstavo, da poskrbijo za duha ljudi. 

Silva Marinkovič, Društvo za osteoporozo Pomurje Radenci. Društvo šteje 280 članov, starejše, večinoma ženske, gre za ekonomsko šibko populacijo. Preživljajo se s članarinami. Sponzorjev in donacij ni. Njihov fokus je zdrav način življenja ter ozaveščanje članov in nečlanov o zdravem načinu življenja. Izobraževanje ni vabljivo, glavni motiv so druženja. Temeljijo na prostovoljstvu. Čuti se, da niso iz zdravstvene stroke in se zato opirajo na druge inštitucije (ZD, center za krepitev zdravja). Krhke kosti so vedno večji problem. Želijo si, da MZ podpre (preventivno?) meritve kostne gostote. Zdaj to stane 42€. dr. Metka Petek Uhan komentira, da je to že na voljo preko referenčnih ambulant (izvaja bolnišnica) z napotnico na referenčno ambulanto. 1x letno svetovni dan bolnikov za osteoporozo.

Zdravstveni dom Ormož, mag. Helena Rojko, Zdravstveni dom oskrbuje 17.000 pacientov. Uspešno se povezujejo z društvi, da prodrejo do posameznikov, bolnikov. Zdrava prehrana, življenjski slog in gibanje je njihov fokus. Želijo si zadovoljne zaposlene, s čimer lahko vplivajo na posameznike, da pri sebi nekaj spremenijo. Imajo izzive pri manjku družinskih zdravnikov in osebju za zdravstveno nego. Zavod ima 160 zaposlenih.

Gregor Cuzak, Zveza organizacij pacientov Slovenije, je na kratko predstavil delovanje zveze. Izpostavi zakon o kakovosti in varnosti, ki je tik pred obravnavo v državnem zboru. Pri tem je povedal, da je bistven člen zakon tisti, ki določa, da bodo vsi podatki podani v razkritju o napaki pri določeni zdravstveni obravnavi izvzeti iz morebitnih sodnih tožb. S tem želimo vsi, ki smo bili v nastajanje zakona vključeni, spremeniti dosedanji odnos do napak, ki jih vsi zelo skrivamo. Želimo si čimbolj odkritega poročanja o napakah, zapletih in težavah, kar lahko močno izboljša dosedanje prakse.


Ugotovitve

Društva:

  • Želijo si uvedbe t.i. nekrivdne odškodnine, s čimer bo hitreje rešen problem pacientov, obenem pa zdravstveni delavci za napake ne bodo avtomatično postavljeni v vlogo krivcev, po načelu, da priznanje napak lahko pomeni izjemno hitro pot do dviga kakovosti

  • Ozaveščanje javnosti glede pomena ustreznega obravnavanja živil za bolnike s celiakijo. Izziv je popularnost brezglutenskih diet, ki je različna od diete bolnikov s celiakijo (primer tortice v slaščičarni ki je v vitrini z glutensko tortico - kontaminacija). 

  • Povezovanje društev je pomembno, sploh konkretno v praksi.

  • Zaznali podporo društvom od Zveze organizacij pacientov Slovenije, ki terenu pomaga.

  • Pomen prisluhniti vsakemu posamezniku (z bolniki “masovnih” bolezni in bolniki najredkejših bolezni). 

SB in ZD:

  • Novi kazalniki kakovosti, ki so se v 2023 redno spreminjali - želijo si konsistence in stabilizacije kazalnikov.

  • Minimalne plače medicinskega osebja so velik izziv, zaradi tega je težko zagotavljati kakovost izvedbe dela. Srednja medicinska sestra dela do tri vikende na mesec, odgovornost je zelo velika, plača je enaka snažilkini. Že v DSO so zelo iskane in tudi bistveno bolje plačane. Sistem je preobremenjen. 

  • Novi Dom starejših občanov na Ptuju je zaprt zaradi pomanjkanja kadra.

  • Pomembnost srečanja, pozdrav zakona o varnosti in kakovosti, pomen stalnosti kazalnikov kakovosti.

  • Sosvet uporabnikov: pacientov, upokojencev in invalidov, kot posvetovalni organ vodstvu zdravstvene ustanove  - izrazi se potreba po svetovanju in pomoči za izvedbo sosveta. 

ZOPS:

  • Zakonu o kakovosti v zdravstvu sledi Zakon o nekrivdni odškodnini in umik 179. člena o zdravniški napaki iz kazenskega zakonika.

  • Del izvedbe ZKvZ je ustalitev kazalnikov kakovosti, da se ti ne bodo spreminjali tako kaotično, kot v 2023. Izvedba ZKvZ, ki vključuje ustanovitev agencije za kakovost, ter številne druge ukrepe, bo zelo zahteven projekt do konca 2024, s pričekom delovanja agencije od 1.1.2025 naprej.

  • Medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje je potrebno slišati, pogosto se njihov pomen pri dejanski negi in oskrbi pacientov, ter gladek potek zdravljenj, zanemarja, ker niso tako glasne ali prodorne kot npr. zdravniki

  • Poziv SB in ZD - organizirajte Sosvet uporabnikov (pacienti, invalidi, upokojenci) z namenom podpore vodstvom. Sosveti uporabnikov v nekaterih slovenskih zdr. ustanovah zelo dobro delujejo (ZD Radeče, Onkološki inštitut, SB NM)

  • SB in ZS prosimo, da bi leto 17.9. tudi pri vas organizirali Dan odprtih vrat ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov.






Previous
Previous

Čakalne vrste so v interesu vseh, razen pacientov.

Next
Next

Prestižni The Lancet o raku na dojki, v soavtorstvu dr. Tanje Španić